Posledice prepogoste uporabe

Ko enkrat začneš spoznavati kemseks, se lahko zgodi, da postane to prepogost odklop. Pomembno je, da si pozoren, kdaj začne kemseks neugodno vplivati na tvoje življenje. Ti neugodni vplivi so lahko enostavno posledica utrujenosti in skurjenosti zaradi prepogostih kemseks partijev, lahko pa se težave pojavijo tudi zaradi kakšnih starih travm in bolečine, ki jo s kemseksom skušaš prekriti.
Marsikdo se začne zato čez teden soočati z depresijami (tako imenovani “suicidal tuesday”, ki se lahko potem zavleče še v ostale dni v tednu), anksioznostjo, težavami v službi, težavami v odnosih in s finančnimi težavami. Če se ti to začne dogajati, je pomembno to prepoznati kot signal, da je bilo malce preveč, in pogostost kemseksa zmanjšati. Najpomembneje je, da svojih težav ne skušaš zmanjšati s pogostejšim kemseksom ali uporabo drog, saj bodo tako samo narasle.

Če imaš težave z zmanjšanjem ali prenehanjem s kemseksom, se obrni na DrogArt svetovalnico, kjer ljudem omogočajo anonimno svetovanje. svetovanje@drogart.org041 731 766.

Ponavljajoče se prakticiranje kemseksa ne vpliva le na fizično zdravje, ampak lahko vpliva tudi na duševno zdravje, kar pripelje do težav kot sta odvisnost in zasvojenost, pa tudi do globljih duševnih motenj, kot sta psihoza in kronična depresija.

  • Kompulzivna uporaba rekreacijskih drog ali “upperjev”, ki lahko traja od 2 do 4 dni, je ena izmed posledic pogostega vključevanja kemseks ali kemseks zabave. Ta kompulzivna uporaba lahko privede do zasvojenosti, zato zahteva veliko mero pazljivosti pri nadaljnjem spremljanju svojega duševnega zdravja.
  • Lahko se razvije odvisnost od uporabe drog za namen spolnosti, kar povzroči nezmožnost treznega seksa ali uživanja v njem. V tem primeru se tisto, kar se lahko začne kot poskus izboljšanja spolne prakse, razvije v obvezen pogoj za prijeten seks.
  • Redno sodelovanje v kemseksu lahko privede do psihoz, motenj mišljenja in čustvovanja, kar vodi do izgube stika z zunanjo resničnostjo. To stanje zahteva takojšnjo zdravniško pomoč.
  • Pogosto prakticiranje kemseksa lahko privede do nizke samopodobe in neodobravanja samega sebe, kar sta pomembna dejavnika duševnih motenj, kot sta kronična depresija in paranoja.

Še bolj nevarni in manj očitne kot težave s fizičnim zdravjem in duševnimi težavami so socialni problemi, ki se lahko pojavijo po ponavljajočem se prakticiranju kemseksa. Družbeno življenje nekaterih posameznikov se lahko drastično spremeni in privede do selektivne asocialnosti, socialne izključenosti, samostigmatizacije in družbene stigme.

  • Asocialnost ali pomanjkanje motivacije za sodelovanje v družbenih interakcijah se lahko razvije selektivno med udeleženci, ki pogosto prakticirajo kemseks. To pomeni, da se pri veliko posameznikih pojavi nezainteresiranost za neseksualne družbene dejavnosti, ki jih nadomestijo s parkticiranjem kemseksa.
  • Ena izmed težav, ki se prav tako pojavlja je odtujenost od družine, prijateljev, podporne mreže. Ne glede na to, ali se posamezniki socialno izključijo sami ali pa jih izključi sam družbeni sistemi, lahko to povzroči ali še poslabša težave z duševnim zdravjem, kot je depresija.
  • Stigma, povezana z virusom HIV, sram zaradi seksa in ponotranjena homofobija so pogosti pojavi pri uporabnikih kemseksa. Različna stigmatizirana vprašanja s strani družbe in posameznikov se še povečujejo, da bi določene populacije še naprej marginalizirali. Na primer, MSM, ki živijo s hivom in prakticirajo kemseks, imajo trojno zaznamovanost in jih lahko že sama LGBT skupnost včasih stigmatizira.

Pomoč obstaja. Če imaš težave z zmanjšanjem ali prenehanjem s kemseksom, se obrni na DrogArt svetovalnico, kjer ljudem omogočajo anonimno svetovanje. svetovanje@drogart.org041 731 766.