PrEP – zaščitno zdravljenje pred izpostavitvijo

PrEP (angl. Pre-Exposure Prophylaxis) je terapija za preprečevanja okužbe s hivom, in sicer pred in po obdobju spolne aktivnosti posameznika, ki predstavlja visoko tveganje za okužbo s hivom. Gre za protivirusno zdravilo, ki preprečuje okužbo s hivom, z namenom, da posameznik ob doslednem jemanju zdravil ostane hiv negativen.

Komu je namenjen?

Namenjen je hiv negativnim posameznikom, ki so redno izpostavljeni tveganju za okužbo s hivom, torej tistim, ki kondoma ne uporabljajo redno s spolnimi partnerji, za katere ne vedo, kakšen je njihov hiv status.

Kako do PrEPa?

PrEP zaenkrat pri nas brezplačno ni na voljo. Gre namreč za relativno novo obliko zaščite. Specialist infektolog ga pri nas lahko predpiše v nekaterih primerih, a le samoplačniško, npr. tistim moškim, ki redno prakticirajo spolne odnose z visokim tveganjem za okužbo s hivom z drugimi moškimi in pri tem ne želijo uporabljati kondoma, kratkoročno pa tudi tistim, ki imajo hiv pozitivnega partnerja, ki ima še zaznavno virusno breme v krvi.

PrEP obsega redne kontrolne preglede pri specialistu infektologu na ljubljanski infekcijski kliniki in dosledno uživanje zdravila v skladu z navodili zdravnika. Zdravilo se izda le na recept in je samoplačniško. Mesečna cena znaša približno 170 €.