Oralni seks – fafanje

Oralni seks predstavlja spolni stik spolovila (tiča, vagine) in ust tistega, ki fafa. Čeprav deluje morda navidez nedolžno, gre za spolni stik, pri katerem se enostavno lahko prenesejo nekatere bakterijske okužbe (sifilis, gonoreja …), kot tudi virusne spolno prenosljive okužbe.

Prenos hiva na ta način je mogoč, še posebej za tistega, ki fafa. Ustna sluznica se namreč lahko hitro rani, v predsemenski tekočini in spermi pa je lahko dovolj virusa, da pride do okužbe. Razen uporabe kondoma pri fafanju je še nekaj trikov, kako lahko zmanjšaš verjetnost okužb s SPO – poskrbi za to, da si kakšno uro in pol pred fafanjem NE ščetkaš in nitkaš zob.

Slednje namreč lahko poškoduje ustno sluznico (čeprav s prostim očesom ne boš videl, da krvaviš), na kateri nastanejo mikropoškodbe, kar poveča možnost prenosa SPO. Tudi po fafanju počakaj vsaj kakšno uro z umivanjem zob (kak čigumi v žepu vedno pomaga). Ker je v spermi tistega, ki je hiv pozitiven, prisoten virus hiv, pazi, da sperme ne dobiš v usta, nos ali v oči (torej na vsa mesta, kjer je sluznica).