Metilon

Pri uporabi metilona se pogosto pojavi močna želja po redoziranju, zato se lahko hitro zgodi, da se uporaba zavleče dlje kot si načrtoval, kar pa lahko za sabo potegne tudi več slabih posledic in težav. Pri uporabi metilona ali drugih sintetičnih katinonov (npr. 3mmc) pa hitreje pride tudi do tveganega seksa, zato bodi še bolj pozoren na ustrezno zaščito. Če se odločiš za uporabo, bodi pozoren na to, da imaš ti kontrolo nad njo, saj pri pogosti uporabi lahko hitro pride do odvisnosti. Če opažaš, da ti uhaja izpod nadzora, se lahko o tem povsem anonimno pogovoriš tudi v DrogArt svetovalnici.

Metilon ali bk-MDMA je evforični stimulans v obliki kristalov ali prahu. Običajno se ga zaužije oralno, redkeje snifa.

Učinki se pojavijo 20 – 60 min po oralni uporabi in 5 – 15 min po snifanju ter trajajo 3 – 5 ur.

Želeni učinki so evforija, občutki ljubezni in empatije, izboljšano razpoloženje, izboljšanje zaznave čutnih dražljajev, želja po komuniciranju z drugimi. Med neželene učinke pa spadajo nemir, razširjene zenice, težave s koncentracijo, zvišanje krvnega tlaka in srčnega utripa, razdražljivost, suha usta, glavobol, zmedenost, utrujenost, depresija, nespečnost, disforija, nekontrolirano redoziranje.

Doza/odmerek:

oralno: 100 – 250 mg; snifano: 50 – 100 mg
Višji odmerki in vnovično doziranje večinoma povzročajo le močnejše fizične učinke in ne izboljšajo samih pozitivnih učinkov. Za pripravo odmerkov vedno uporabi natančno tehtnico.

Tveganja:

Kratkoročna: mešanje z drogami, ki sproščajo serotonin ali MAO inhibitorji je lahko nevarno zaradi tveganja nastanka serotoninskega sindroma, težave s srcem.

Dolgoročna: toleranca, psihična odvisnost, podhranjenost, depresija.

Mešanje z ostalimi poživili izredno poveča možnost za zaplete. Prav nevarno je mešanje z depresorji (npr. GHB/GBL, alkohol), saj se zakrijejo učinki obeh drog in tako obstaja večja možnost, da zaužiješ preveč. Souporaba konoplje močno ojača učinke metilona ter lahko povzročni psihedelične učinke, kar lahko uporabnika prestraši.

 

Kako lahko zmanjšaš tveganja?

  • Ne uporabljaj, če imaš težave s srcem, uporaba metilona lahko povzroči močan stres za srce.
  • Če snifaš, uporabi svoj pribor za snifanje in si po snifanju izperi nosnice s fiziološko raztopino.
  • Med uporabo si privošči zadosti počitka ter vnašaj dovolj tekočine in hrane (npr. banano).
  • Ne mešaj z drugimi drogami, če že, bodi previden in doziraj manj.
  • Bodi pozoren na svojo uporabo. Če se ti zdi, da je ušla izpod kontrole, si poišči pomoč.

Bodi previden, če si na ARV terapiji in imaš predpisan ritonavir (Norvir, Kaletra) ali kobicistat (Rezolstra, Genvoya). Obstaja možnost, da ti dve zdravili zvišata količino metilona v telesu, zato se raje izogni mešanju z metilonom ali pa vsaj zmanjšaj dozo (npr. na četrt doze) in bodi pozoren na učinke. Za druge interakcije preveri na: http://www.hiv-druginteractions.org/checker.