Metamfetamin

Metamfetamin je soroden spidu, vendar deluje močneje, zato se dozira v bistveno manjših količinah, njegova uporaba pa je veliko bolj tvegana. Povzroča dalj časa trajajočo nespečnost in večje tveganje za pojav psihoze ter je bolj obremenjujoč za srce. Redna uporaba lahko privede do izredno močne odvisnosti. Če se kljub temu odločiš za uporabo, vzemi ta tveganja v obzir in bodi zelo previden.

 

Pojavlja se v obliki praška, kristalov in tablet. Ponavadi se snifa, redkeje se ga uživa oralno.

Učinki nastopijo 5-10 minut po snifanju in trajajo 2-4 ure. Po oralni uporabi nastopijo 20-70 minut po zaužitju in trajajo 3-5 ur.

Želeni učinki so energija, samozavest, evforija, budnost, pozornost, zmanjšanje apetita, pospešen srčni utrip, pospešeno dihanje, zvišan krvni pritisk, zvišana temperatura. Neželeni učinki pa so razdražljivost, nemir, suha usta, glavobol, agresija in zmanjšana potreba po spanju.

 

Doza:  oralno in nazalno: 10-30 mg

Za pripravo odmerkov uporabi natančno tehtnico.

 

Tveganja:

Kratkoročna: psihoza, utrujenost, depresija, vročinski udar, predoziranje, nekontrolirano redoziranje, nespečnost, paranoja, psihotične epizode.

Dolgoročna: toleranca, huda psihična odvisnost, podhranjenost, motnje spanja, paranoja, psihološke motnje, poškodbe organov.

Uporaba različnih stimulansov sočasno izredno zviša tveganje za predoziranje. Mešanje z depresorji (npr. GHB/GBL, alkohol) je prav tako nevarno, saj se zakrijejo učinki obeh drog in tako obstaja večja možnost, da zaužiješ preveč.

Injiciranje je izredno nevarno. Če se vseeno odločiš injicirati, vedno uporabi sterilen pribor in se drži drugih napotkov za manj tvegano injiciranje.

Pri redni uporabi lahko pride do zelo močne odvisnosti. Vzemi to v obzir in bodi pazljiv, če se ga odločiš uporabljati.

 

Kako lahko zmanjšaš tveganja?

  • Pred uporabo testiraj.
  • Vsi načini uporabe (tudi kajenje) so tvegani za predoziranje. Čisti metamfetamin je psihoaktiven že v zelo majhnih količinah (5-10 mg), vendar pa nikoli ne veš, kako čist metamfetamin imaš. Zato vedno začni z manjšimi dozami in počakaj, da vidiš, kako močni so učinki.
  • Ne uporabljaj, če imaš težave s srcem.
  • Ne mešaj z drugimi drogami, če že, pa bodi zelo previden in doziraj manj.
  • Izogibaj se dlje časa trajajoči, neprekinjeni uporabi. Med uporabo si privošči zadosti počitka, vnašaj dovolj tekočine in hrane (npr. banano, mleko).
  • Uporaba metamfetamina lahko privede do razvoja hujših težav v duševnem zdravju (npr. psihoze). Pri tem sta injiciranje in kajenje bolj tvegana, saj pride do močnejšega ‘rusha’ in večjega vpliva na možgane.

Bodi previden, če si na ARV terapiji in imaš predpisan ritonavir (Norvir, Kaletra) ali kobicistat (Rezolstra, Genvoya). Obstaja možnost, da ti dve zdravili zvišata količino metamfetamina v telesu, zato se raje izogni mešanju z metamfetaminom ali pa vsaj zmanjšaj dozo (npr. na četrt doze) in bodi pozoren na učinke. Za druge interakcije preveri na: http://www.hiv-druginteractions.org/checker.