konsenz

Uporaba aplikacij za zmenke, na katerih se zmeniš za kemseks na slepo in/ali udeležba na kemseks partijih z novimi ljudmi lahko predstavljata določeno zdravstveno tveganje povezano s fizičnim in spolnim nasiljem.

Številne rekreacijske droge lahko povzročijo vznemirjenje, agresijo in občutke tesnobe, ki se lahko prelevijo v nasilje. Poleg tega nekatere droge, kot sta ketamin in GHB, lahko zmanjšajo občutek samokontrole, omogočajo spolno zlorabo in druge potencialno nezaželene ekstremne spolne prakse. Pomembno je upoštevati, da je konsenz lahko eden izmed glavnih problemov na kemseks sceni, in ga je kot takega potrebno posebej naslavljati, saj se glede konsenza med posamezniki običajno pojavlja veliko sramu in krivde.

Počni le tisto, kar paše tebi, obema, oziroma vsem. Ničesar, česar nočeš, ti ni treba početi in tudi drugih ne sili v tisto kar nočejo. Ko se zmeniš preko aplikacije ali z vstopom v stanovanje, savno ali na kemseks zabavo, še ne pomeni, da pristajaš na vse kar bi drugi radi počeli s tabo. To se boste dogovarjali sproti.

Pogoji sporazumne spolnosti:

  • Možnost, da damo pristanek

Privolitve ne moreš dati, če spiš, si nezavesten oziroma si v stanju, da ne moreš sprejeti odločitve v svojem imenu.

  • Svoboda, da damo pristanek

Pristanek na spolnost lahko damo le v svobodni volji. V primeru, da te nekdo izsiljuje ali sili v spolnost, ne pomeni, da si dal pristanek. Izkoriščanje nezavestne, neprepričane ali ranljive osebe za seks oziroma osebe, ki ni zmožna dati pristanka, je pravzaprav kaznivo dejanje.

V primeru, da se ti je zgodilo nekaj neprijetnega, ne pomeni, da si kriv ti. Če se ti je kaj takšnega zgodilo (si imel na primer neželeno spolno izkušnjo) in potrebuješ pomoč, nam piši na info@kemseks.si ali direktno na svetovalne službe.