Ketamin

Ketamin je sintetični disociativni anestetik. Zlasti pri večjih odmerkih ketamin lahko povzroči izgubo nadzora nad lastnim telesom, povzroča stanje zavestne paralize ali doživetje t.i. ketaminske luknje (K-hole). Vsi ti učinki so lahko zelo nevarni in neprijetni, zlasti če so doživeti v neprimernem okolju. Če uporabljaš ketamin prepogosto, lahko pride do hude odvisnosti z močnimi odtegnitvenimi simptomi. Če se odločiš za uporabo, pazi, da imaš še vedno ti kontrolo nad drogo in bodi pozoren, kako vpliva na tvoje počutje in življenje. Če se ti zdi, da ti uhaja izpod nadzora, se lahko o tem pogovoriš tudi v DrogArt svetovalnici.

Največkrat se pojavlja v obliki kristalno belega prahu, ki se ga najpogosteje snifa.

Učinki nastopijo po 5–20 minutah po snifanju in trajajo 60-90 minut.1

Želeni učinki so evforija, pozitivni telesni učinki, sedacija, fizična in psihična sprostitev, disociacija (občutek razdruženja človeka od okolice). Neželeni pa so slabost, bruhanje, povišanje krvnega tlaka in srčnega utripa, motnje v kratkoročnem spominu, nezmožnost osredotočanja.

Doza/odmerek: snifano: 30 – 75 mg (K-hole: 100 – 250 mg).
Za pripravo odmerkov vedno uporabi natančno tehtnico.

Tveganja
Kratkoročna: Poškodbe nosne sluznice, motnje ravnotežja in zmanjšan prag bolečine, fizične poškodbe, bruhanje, nevarnost pri vožnji in upravljanju s predmeti, kjer se lahko poškoduješ, luknje v spominu.

Dolgoročna: motnje v kratkoročnem spominu, uhajanje urina, poškodbe ledvic in mehurja in bolečine ob odvajanju vode. Poškodbe mehurja so lahko tako hude, da ga je potrebno presaditi.

Mešanje z ostalimi substancami
Mešanje z ostalimi substancami se močno odsvetuje, predvsem mešanje z depresorji (opioidi, alkohol, benzodiazepine, GHB/GBL). Vse te substance močno vplivajo na nadzor telesa in lahko povzročajo slabost, bruhanje in nezavest, kar v najslabših primerih lahko privede do zadušitve. Ketamin naj bi potencialno ojačal depresorske učinke teh substanc.
Še posebej nevarna kombinacija je mešanje ketamina z GHB/GBL, saj se pri tej kombinaciji depresorski učinki, ki jih povzroči predvsem GHB/GBL, močno povečajo. To lahko vodi do močnih blackoutov, nezavesti ali celo smrti. Kombinacija je navarna tudi zato, ker je razlika v dozi za dosego želenih učinkov in dozi zaradi katere predoziraš, pri obeh substancah zelo majhna.
Mešanje s stimulansi: uporabnikom omogoča, da se izognejo ali vsaj omilijo zaspanost in motnje motorike, ki jih povzroča ketamin. Kombinacija je nevarna, saj zaradi medsebojnega maskiranja učinkov obeh drog hitreje pride do predoziranja katerekoli izmed njih. Možne posledice so tudi višanje krvnega tlaka in hitrejše bitje srca, palpitacije in aritmije.
Mešanje s psihedeliki: halucinogeni učinki se lahko potencirajo, svetujemo previdnost zaradi možnosti prekomerne zadetosti in bad tripov.

 

Kako lahko zmanjšaš tveganja?
Poleg splošnih smernic zmanjševanja škode priporočamo dodatno previdnost pri uporabi ketamina:
– Če se odločiš za močno dozo ali K-hole izkušnjo imej zraven trezno osebo, ki bo lahko odreagirala v primeru nezavesti in bruhanja.
– Pod vplivom ne vozi, ne upravljaj s težko mašinerijo in predmeti, s katerimi se lahko poškoduješ.
– Doziraj previdno, z višjo dozo se učinki hitro in močno spremenijo.
– Zaradi disociativnih učinkov lahko pride do izgube nadzora nad lastnim telesom ali celo paralize. Posledično se poveča tudi možnost za neželene ali neprijetne spolne izkušnje. S partnerjem se pogovori o konsezu in določi jasne meje.
– Ne uporabljal prepogosto, lahko pride do zasvojenosti in poškodb mehurja ter sečil.
– Ne deli pribora za snifanje. Po uporabi očisti nos s fiziološko raztopino ter tako prepreči poškodbe in okužbe.
– Pod vplivom ne planiraj dejavnosti, za katere rabiš osredotočenost in fizične sposobnosti.
– Ketamin je kiralna spojina z dvema optičnima izomerama: esketamin S(+) in arketamin R(-), pri čemer je esketamin približno dva krat bolj potenten (močnejši anestetik in halucinogen). Ketamin se po navadi pojavlja racemični obliki, kar pomeni, da vsebuje enako količino S(+) in R(-) izomera. Kljub temu se lahko zgodi, da se pojavi čist esketamin in v tem primeru je potrebno znatno zmanjšati dozo.

Bodi previden pri uporabi ketamina, če si na ARV terapiji. V primeru, da imaš predpisan ritonavir (Norvir, Kaletra) ali kobicistat (Rezolstra, Genvoya). Obstaja možnost, da ti dve zdravili zaradi delovanja na presnovo zvišata količino ketamina v telesu, zato se raje izogni mešanju s ketaminom ali pa vsaj zmanjšaj dozo. Uporabi manj, npr. četrt doze. Za druge interakcije preveri na: http://www.hiv-druginteractions.org/checker.