GHB / GBL

GHB/GBL je zelo občutljiv za doziranje, zato lahko zelo hitro pride do predoziranja, ki vključuje izredno močno spanje, lahko pa se konča tudi s komo ali odpovedjo dihanja. Če se odločiš za uporabo, bodi zato zelo previden in se drži spodnjih napotkov za doziranje ter ne mešaj z alkoholom ali drugimi depresorji. V primeru, da si zraven, ko kdo predozira, pa je zelo pomembno, da mu ustrezno nudiš pomoč in poskrbiš za njegovo varnost. Ker je GHB/GBL tudi zelo zasvojljiv, je pomembno, da ga ne uporabljaš preveč in prepogosto. Več o tem, kaj storiti, če uporaba uide izpod kontrole, si lahko prebereš tule, lahko pa se o tem povsem anonimno in diskretno pogovoriš v DrogArt svetovalnici.

 

GHB je depresorska droga v obliki tekočine brez vonja, ki se ponavadi pojavlja v stekleničkah. Pri nas je razširjen predvsem GBL, ki se v telesu pretvori v GHB.

Učinki nastopijo od 10 minut do ene ure po zaužitju in trajajo od 1,5 – 2,5 ure. Želeni učinki so evforija, povečana energija ter družabnost.  Pri višjih odmerkih pa se hitro pojavijo neželeni učinki: omotica in zaspanost, bruhanje, mišični krči ter izguba zavesti.

Doza/odmerek:

1ml (1g) za 75kg težko osebo.
Med odmerki naj mineta vsaj 2 uri.
Za doziranje uporabljaj natančne brizge/injekcije in nikoli zamaškov. Že malo večja doza lahko namreč privede do predoziranja.
Začni z nizkimi odmerki ter počakaj, da začne delovati.

Tveganja

Pri višjih odmerkih lahko pride do izredno močnega spanja, nezavesti ali smrti.
Zelo nevarno je mešanje z alkoholom, saj lahko že ena merica (1-2 ml) povzroči nezavest in odpoved dihanja.
Redna uporaba GHB-ja lahko povzroči psihično odvisnost s hudimi odtegnitvenimi simptomi.

Opozoriti je treba tudi na nenamerno zaužitje, saj se kot brezbarvna tekočina brez okusa zlahka podtakne v pijačo – GHB je znan kot droga za posilstvo, saj lahko povzroči spanje in kratkoročno izgubo spomina.

 

Kako lahko zmanjšaš tveganja?

  • GHB-ja nikoli ne jemlji sam, vedno v družbi, ki ji zaupaš.
  • Natančno doziraj (uporabljaj 1ml brizgalko) in ne mešaj z alkoholom ali drugimi depresorji.
  • V primeru predoziranja daj osebo v položaj za nezavestnega in redno preverjaj dihanje (na vsakih nekaj minut!). Če se stanje v eni uri ne izboljša ali če se dihanje slabša, pokliči zdravniško pomoč (112).
  • Bodi pozoren na svojo uporabo. Če opaziš, da imaš zaradi nje težave, si poišči pomoč.

Interakcije z zdravili za hiv niso znane, se pa vseeno svetuje previdnost pri uporabi (začni z manjšimi dozami in opazuj učinke).