Odvisnost od gbl/ghbja oz g-ja

ODVISNOST OD GBL/GHBJA OZ G-JA

GBL/GHB oz. pogovorno G je snov, od katere ob redni uporabi lahko precej hitro postaneš telesno odvisen. Odtegnitvena kriza je lahko zelo huda in življenjsko nevarna, saj lahko pride do hudih epileptičnih napadov, krčev in delirija.

Tudi po kakšnem bolj divjem vikendu lahko občutiš znake odtegnitve od G-ja, ki so ponavadi tresenje, bolečine v telesu, nemir, anksioznost in razdražljivost ter težave s spanjem. Čeprav veš, da te bo ena merica G-ja pomirila in ti to olajšala, se temu na vse načine izogni. Na ta način se namreč na GBL navleče največ ljudi.

Ko se pojavijo ti neprijetni občutki, se zamoti, kaj pojej, pojdi v naravo, se druži s prijatelji (tistimi, ki ne uporabljajo GBLja). Kar je šlo gor, mora iti tudi dol in to, da se tja do srede počutiš zanič, je pač davek odklopljenega vikenda. Minilo bo!

Zelo pomembno je, da se v času, ko imaš krizo zaradi GBLja, popolnoma izogibaš alkoholu. Alkohol namreč deluje na iste receptorje v možganih kot GBL, zato se ti lahko zgodi, da boš eno odvisnost zamenjal z drugo.

POSTOPNO ZNIŽEVANJE GBLja

Če imaš po redni in pogosti uporabi GBLja odtegnitvene simptome, je zate daleč najvarneje, da opraviš detoksikacijo v bolnišnici, s čimer lahko preprečiš smrtno nevarne zaplete. Detoksikacijo lahko opraviš v Centru za zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog. Za pomoč se lahko obrneš tudi na DrogArt svetovalnico (svetovanje@drogart.org).

Če se kljub tveganjem odločiš, da sam znižuješ dozo, je zelo pomembno, da se pred tem posvetuješ s terapevti v DrogArt svetovalnici, da skupaj naredijo zate kar najbolj varen načrt detoksikacije. Če želiš ostati anonimen, jih lahko pokličeš po telefonu (041 730 800) ali kontaktiraš po emailu svetovanje@drogart.org. Svetovanje je anonimno.

Z zniževanjem začneš tako, da najprej ugotoviš, katera je najnižja enkratna doza, ki jo lahko zdržiš, ter jo jemlješ v enakih časovnih intervalih. Pomembno je, da je doza NATANČNO odmerjena, v ta namen boš potreboval brizgalko z natančno merilno skalo (lahko navadna injekcijska brizgalka, ki jo kupiš v lekarni, pazi le, kako jo boš namakal v GBL, saj GBL izbriše oznake na brizgalki). Doze in časovne intervale si zapisuj v GBL dnevnik, ki je v tem dokumentu. Ko najdeš ustrezno dozo, jo vzdržuj 2 do 3 dni. Pomembno je, da vedno vzameš isto dozo v istih časovnih intervalih!

Prenesi GBL dnevnik

Čez 2 do 3 dni lahko dozo začneš postopoma zniževati in sicer za 0,1 ml na dan pri posamezni dozi. Če si npr. začel z 1ml vsaki 2 uri, boš 3. ali 4. dan vzel 0,9ml vsaki dve uri, naslednji dan 0,8 ml in tako naprej.

Pomembno je, da si v tem času v vsakodnevnem kontaktu s terapevti in da ne piješ akohola.
Pričakuj, da se boš v tem obdobju počutil neprijetno in boš čutil močno željo po tem, da zvišaš dozo GBLja. Pričakuj tudi, da boš želel dozo ob razburjenih ali stresnih dogodkih, zato skušaj v tem obdobju svoj stres v življenju čim bolj zmanjšati.