GONOREJA / KLAMIDIJA

Tako gonoreja kot klamidija sta izjemno pogosti in lahko prenosljivi spolno prenosljivi okužbi. Obe okužbi lahko potekata brez kakršnihkoli vidnih simptomov, zato jo je hitro moč spregledati in jo tako nevede širiti na partnerja/e.


GONOREJA

Gonorejo povzroča bakterija Neisseria gonorrhoea, ki se naseli v sečnico, danko, žrelo, očesno veznico in ali materničnem vratu, odvisno kakšen spolni odnos si imel. Prenaša se s fafanjem, analnem sexu, fistanjem, izmenjavo spolnih igrač in pissom.
Pri moških gonoreja lahko povzroča vnetje prostate, obmodka in mod. Redko  povzroča moško neplodnost. Nezdravljena gonoreja se lahko razširi v krvni obtok in v sklepe. Tak zaplet je lahko življenjsko ogrožajoč. Nezdravljena okužba z gonorejo lahko pomeni večje tveganje za okužbo ali prenos hiva in drugih spo.

KLAMIDIJA 

je bakterijska okužba, ki se prenaša na enak način kot gonoreja v velikih primerih se pojavita kot sookužba.

ZAŠČITA

Proti gonoreji in klamidiji se lahko zaščitiš z uporabo kondomov in rokavic.

KDAJ NA TESTIRANJE?

Kljub temu, da okužbi lahko potekata ne-simptomatsko, se pri nekaterih ljudeh pojavijo prvi znaki že po 3 dneh od okužbe v obliki belega, rumenega ali zelenega izcedka iz penisa ali anusa. Pogosta je tudi oralna gonoreja, ki pa ne povzroči vidnih simptomov.

Diagnostično okno za gonorejo znaša 3 tedne, za klamidijo, 4 tedne.
Priporočamo ti redno testiranje na 3–6 mesecev.

ZDRAVLJENJE

Gonorejo in klamidijo pozdravimo s kombinacijo antibiotika, ki ga oseba prejme v ritno mišico in antibiotika v obliki tablet.

ZDRAVIL SEM SE ZARADI GONOREJE / KLMAIDIJE. kDAJ LAHKO SPET SEKSAM?

S seksom moraš počakati sedem dni po tem, ko zaključiš z zdravljenjem, da bi preprečil ponovno okužbo z gonorejo in klamidijo ali širjenje okužbe. Četudi si se zaradi gonoreje in klamidije zdravil v preteklosti, se z njo lahko ponovno okužiš.

ZAUPNO TESTIRANJE

Razpored zaupnih testiranj