PEP

PEP (angl. Post Exposure Prophylaxis) lahko prepreči okužbo s hivom po tem, ko je hiv že vstopil v telo. Gre za terapijo (v obliki zdravil), ki jo je treba začeti jemati takoj (a ne več kot po 72 urah) po spolnem stiku, ki je predstavljal visoko tveganje za okužbo s hivom.

Koliko časa imam, da dobim PEP?

Dlje časa kot mine od izpostavitve, manj učinkovit bo PEP. Najbolj uspešno je, če s PEP-om začnemo v prvih prvih 4 urah po tveganem dogodku, vendar ne kasneje od 72 ur.

PEP je na voljo brezplačno za vse osebe z urejenim zdravstvenim zavarovanjem, če tako presodi zdravnik, specialist infektologije.

Kako do PEPa?

Če si seksal brez kondoma, se je kondom poškodoval ali ti je sperma partnerja prišla v v stik z sluznico (usta, analno, oči), obstaja možnost, da si bil izpostavljen hivu.

  1. Oglasi se na urgenci ali pri svojem osebnem zdravniku in zahtevaj nujno napotnico za infektologa.
    Z napotnico se odpravi na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja (Japljeva 2, Ljubljana) ter tam v urgentni ambulanti pojasni, kaj se je zgodilo.
    3. Specialist oz. specialistka infektologije bo presodila, če je glede na tvoj dogodek smiselna uvedba PEPa.
    4. PEP pomeni 4-tedensko dosledno jemanje protivirusnih zdravil.

Nisem prepričan, če potrebujem PEP

Pokliči HIV SOS telefon (070 361 696), na katerem je naš svetovalec dosegljiv vsak delovnik med 9:00 – 17:00 uro. Če bo v skladu s smernicami presodil, da potrebuješ PEP, bo poskrbel, da bo zdravnik na kliniki že seznanjen s tvojim primerom.

V primeru, da nujno potrebuješ PEP (imel si odnos v katerem si bil pasiven in je sperma prišla v stik s sluznico) sledi naslednjim korakom:
1.) Potrebuješ napotnico za infektologa. Pridobiš jo lahko pri izbranem osebnem zdravniku ali na Urgenci v Ljubljani.
2.) Z napotnico se odpravi na Kliniko za infekcijske bolezni in vročinska stanja – UKC Ljubljana. (PEP ti lahko izdajo le v LJUBLJANI) Japljeva ulica 2, 1000 Ljubljana
3.) Na sprejemnem okencu povej, da prihajaš po PEP.
4.) Infektologu opiši nastalo situacijo. Iz opisa bo infektolog presodil ali je situacija primerna za izdajo PEP-a.