Fistanje ali fisting

Pri fistingu gre za penetracijo anusa z roko. Aktivni partner je tisti, ki fista, pasivni pa tisti, ki sprejme roko (ali roki) aktivnega partnerja.

Pri fistingu gre za precej invazivno penetracijo, ki hitro lahko povzroči poškodbe analne sluznice. Nastanejo manjše ranice, iz katerih tudi krvavi. Zato je pomembno, da aktivni partner, torej tisti, ki fista, vedno uporabi rokavice za enkratno uporabo. Če si aktivni partner in naenkrat fistaš več oseb, za vsak anus uporabi drugo rokavico. Prenos različnih spolno prenosljivih okužb – tudi hiva in hepatitisa C – je namreč »iz ene riti v drugo« pogost.

Za fistanje je značilna uporaba lubrikanta v večjih količinah. Na partijih se po navadi uporabi »posoda« z lubrikantom, ki se ga potem zajema z roko. Pri tem obstaja nevarnost, da se v lubrikant pomešata analna sluz in ostanki krvi, tako se lahko katera izmed okužb hitro prenese na drugega pasivnega partnerja. Zato se priporoča uporaba take posode za lubrikant, iz katere se lahko lubrikant sproti dozira.