Spid

Uporaba spida je naporna za srce, zato se mu v primeru težav s srcem raje izogni. Če ga kljub temu vseeno uporabljaš, pa bodi zelo previden. Med uporabo dovolj pij (max. 0,5 l vode na uro), kaj pojej in si vsaj malo odpočij. Pazi, da ga ne uporabljaš predolgo in preveč pogosto ter po uporabi poskrbi za dovolj spanja in ustrezno prehrano.

 

Spid ali amfetamin je poživilo, ki se pojavlja v obliki prahu ali paste. Ponavadi se snifa ali zaužije oralno.

Učinki nastopijo 5-10 minut po snifanju in približno 30 minut po oralnem zaužitju ter trajajo 4-6 ur.

 

Želeni učinki so energija, samozavest, evforija, budnost,  pozornost, zmanjšanje apetita, pospešen srčni utrip, pospešeno dihanje, zvišan krvni pritisk, zvišana temperatura. Neželeni učinki pa so razdražljivost, nemir, suha usta, glavobol, utrujenost, depresija, vročinski udar, predoziranje, nekontrolirano redoziranje in nespečnost.

 

Doza/odmerek:

Ker je čistoča spida/amfetamina nepredvidljiva, velikosti odmerkov zelo variirajo. V Sloveniji je povprečna čistost spida na ulici okoli 10 %, se pa vsake toliko pojavi tudi veliko močnejši spid, zato bodi previden.

 

Tveganja

Kratkoročna tveganja: vročinski udar, predoziranje, nekontrolirano redoziranje, amfetaminska psihoza, pojav depresije po uporabi.

Dolgoročna tveganja: toleranca, psihična odvisnost, podhranjenost, motnje spanja, paranoja.

Dolgotrajna uporaba lahko povzroči psihozo. Uporabnik si lahko začenja domišljati, da ga zasledujejo ali opazujejo oz. da so se vsi zarotili proti njemu.

Sočasna uporaba različnih stimulansov izredno zviša tveganje za predoziranje. Mešanje z depresorji (npr. GHB/GBL, alkohol) je prav tako nevarno, saj se zakrijejo učinki obeh drog in tako obstaja večja možnost, da zaužiješ preveč.

 

Kako lahko zmanjšaš tveganja?

  • Pred uporabo testiraj. Začni z manjšo dozo, ker se vsake toliko pojavi izredno močan spid, po katerem uporabniki poročajo o več težavah s srcem, dalj časa trajajoči nespečnosti in izčrpanosti.
  • Če snifaš, uporabi svoj pribor za snifanje in si po snifanju izperi nosnice s fiziološko raztopino.
  • Med uporabo si privošči redne počitke, vnašaj zadosti tekočine in hrane. Prav tako po uporabi poskrbi za svoje telo in psiho.
  • Amfetamin lahko povzroča škrtanje/drgnjenje zob, zato uporabi žvečilni gumi.
  • Spid lahko povzroči močno željo po več droge.
  • Ne mešaj z drugimi drogami, če že, pa bodi previden in doziraj manj.
  • Ne uporabljaj ga, če imaš težave s srcem.

Bodi previden, če si na ARV terapiji in imaš predpisan ritonavir (Norvir, Kaletra) ali kobicistat (Rezolstra, Genvoya). Obstaja možnost, da ti dve zdravili zvišata količino spida v telesu, zato se raje izogni mešanju s spidom ali pa vsaj zmanjšaj dozo (npr. na četrt doze) in bodi pozoren na učinke. Za druge interakcije preveri na: http://www.hiv-druginteractions.org/checker.