Kokain

Kokain oža žilice, ki prehranjujejo srce, zato njegova uporaba zelo poveča tveganje za srčni infarkt. Posebej nevarno je mešanje z alkoholom, saj ob tem nastaja nova snov, kokaetilen, ki je še posebej toksična za srce. Če se odločiš za uporabo kokaina, bodi zato pozoren na znake srčnega infarkta (močno tiščanje v prsnem košu, širjenje bolečine v levo roko in/ali vrat) in si ob njih takoj poišči zdravniško pomoč.

Kokain je poživilo, ki se pojavlja v obliki belega prahu, je grenkega okusa in ima anestetični učinek.

Učinki trajajo od 20-40 minut.

Želeni učinki so povečana samozavest, koncentracija, umska in telesna zmogljivost, evforija. Neželeni pa anksioznost, nihanje razpoloženja, začasna erektilna disfunkcija, povišana telesna temperatura in krvni tlak, ter nenormalno in hitrejše bitje srca.

 

Odmerek/doza 

Dozo je težko določiti, saj čistost kokaina zelo niha. Povprečna čistoča kokaina na slovenskem trgu je 40-50 %, se pa vsake toliko pojavi tudi veliko močnejši kokain, zato bodi previden in vedno začni z manjšimi dozami.

Anestetični učinek ni nujno pokazatelj čistega kokaina, saj imajo lahko določene primešane snovi, kot je npr. lidokain, isti anestetični učinek. Zaradi tega učinka si nekateri nanesejo kokain tudi na sluznico, recimo anusa ali penisa.

 

Tveganja

Kratkoročna: srčni infarkt, možganska kap, vročinski udar, epileptični napad, tesnoba, paranoja, nespečnost.

Sočasna uporaba različnih stimulansov izredno zviša tveganje za predoziranje. Mešanje z depresorji (npr. GHB/GBL, alkohol) je prav tako nevarno, saj se zakrijejo učinki obeh drog in tako obstaja večja možnost, da zaužiješ preveč. Mešanje z alkoholom zelo poveča tveganje za okvare srca.

Dolgoročna: nalezljive bolezni (hepatitis), poškodbe nosne sluznice, psihične težave.

 

Kako lahko zmanjšaš tveganje?

  • Pred uporabo drogo testiraj in zmanjšaj tveganje zaradi uporabe neznanih snovi.
  • Začni z manjšo dozo in počakaj na učinke, da vidiš, kako močan kokain imaš. Vsake toliko se pojavi zelo čist kokain, kar lahko pripelje do hujših zapletov in težav.
  • Ne mešaj z drugimi drogami. Če že, pa bodi previden in doziraj manj.
  • Vedno uporabljaj svoj pribor za snifanje.
  • Ne uporabljaj preveč in prepogosto! Če se ti zdi, da ti uporaba uhaja izpod kontrole, se lahko o tem povsem anonimno pogovoriš v DrogArt svetovalnici.
  • Če te po uporabi kokaina tišči v prsih oz. se bolečina širi v levo roko in/ali vrat, nemudoma poišči zdravniško pomoč, saj so to znaki srčnega infarkta.

Bodi previden, če si na ARV terapiji in imaš predpisan ritonavir (Norvir, Kaletra) ali kobicistat (Rezolstra, Genvoya). Obstaja možnost, da ti dve zdravili zvišata količino kokaina v telesu, zato se raje izogni mešanju s kokainom ali pa vsaj zmanjšaj dozo (npr. na četrt doze) in bodi pozoren na učinke. Za druge interakcije preveri na: http://www.hiv-druginteractions.org/checker.