SIFILIS

Sifilis povzroča bakterija Treponema pallidum, ki se prenaša z analnim, vaginalnim in oralnim seksom. Okužba se prenaša z direktnim stikom s čankarjem, ki se pojavi v primarni fazi. Trdi čankar se lahko pojavi na penisu, na zunanjem spolovilu ženske, v anusu, nožnici/materničnem vratu ali v ustih/na ustnicah  Sifilis je razdeljen v štiri faze:

  • primarna faza – po nekaj tednih se pojavi čankar na mestu primarne okužbe. Po navadi je majhen, čvrst, okrogel in neboleč. Prisoten je od 3 do 6 tednov, pozdravi se sam od sebe, brez zdravljenja. V primeru ne zdravljenja preide v sekundarno fazo.
  • sekundarna faza – pojavijo se izpuščaji na koži, ki so rožnato-rdeč barve. Izpuščaj po navadi ni srbeč. Poleg izpuščajev lahko otečejo bezgavke, se pojavi vročina, izpadajo lasje, izguba telesne teže, glavobol ter bolečine v mišicah. Simptomi in znaki sekundarnega sifilisa se pozdravijo z ali brez zdravniškega zdravljenja Vendar brez zdravljenja sifilis progresira v pozno in latentno okužbo.
  • latentna faza – ni posebnih znakov ali simptomov in lahko traja več let. Okužba sifilisa ostane v telesu.
  • terciarna / pozna faza – v pozni fazi sifilis lahko prizadene notranje organe, možgane, živčni sistem, ožilje, srce, jetra, kosti in sklepe, ki vodijo do resnejših zdravstvenih težav v nekaterih primerih do smrti.

ZAŠČITA

Najučinkovitejša zaščita je uporaba kondoma in rokavic (pri fistingu), vendar je zaščita učinkovita, le v primeru, da prekrije okužen čankar. Zaščititi je potrebno tudi spolne igrače, jih dezinficirati predno jih uporabiš na novem partnerju. Uporabljaj tudi svoj pribor za injiciranje in snifanje.

KDAJ NA TESTIRANJE?

Diagnostično okno za sifilis je 12 tednov.
Priporočamo ti redno testiranje na 3–6 mesecev.

Razpored testiranj v skupnosti 

ZDRAVLJENJE

Sifilis lahko pozdravimo z ustreznim antibiotikom. Vendar pri poznem sifilisu zdravljenje ne odpravlja okvar, ki so že nastale.