HIV

Human immunodeficiency virus (hiv), je virus, ki napada človeški imunski sistem in če se okužba ne zdravi, lahko pripelje do aidsa – sindroma pridobljene imunske pomanjkljivosti.

Hiv se nahaja v telesnih tekočinah – največ ga je v krvi in v spermi, predsemenski tekočini, vaginalnih izločkih in v materinem mleku. Nevarnost za okužbo predstavljajo nezaščiten analni seks in vaginalni seks, možen je tudi prenos s fafanjem, vendar je tovrstni prenos malo verjeten. Pozoren bodi, da ti sperma ne pride v rit, usta ali oči.

ZAŠČITA!

Najučinkovitejše se pred okužbo s hivom zaščitiš s kondomom. V primeru, da misliš, da si bil izpostavljen okužbi s hivom, ti najkasneje v 72 urah po odnosu lahko pomaga PEP (po-ekspozicijska profilaksa) (https://legebitra.si/hiv-sos-svetovanje/). Najnovejša preventiva pa je tudi PrEP (pred-ekspozicijska profilaksa) (http://www.whatisprep.org/), ki je pri nas na voljo le samoplačniško na beli recept, ki ti ga izda infektolog.  

SEX / FIST / DILDO / INJICIRANJE / SNIFANJE

Poleg analnega seksa bodi pozoren tudi na souporabo spolnih igračk z drugim/i partnerjem/i.. Ostanki krvi – četudi  s prostim očesom morda niso vidni – lahko ostanejo npr. na dildu. Pri izmenjavi igračk, lahko pride do prenosa hiva. Spolne igrače je potrebno, sproti očistiti s to namenjenim dezinfekcijskim čistilom, prav tako je priporočljivo na dildo natakniti kondom, ki ga zamenjaš za vsakega partnerja posebej.

Fisting predstavlja popestritev spolnega življenja. A kljub temu, da gre samo za roko / nogo, ki penetrira v anus, imej v mislih, da pri fistanju hitro nastanejo manjše poškodbe v rektumu. Tako nekdo, ki istočasno z isto roko ali nogo fista npr. dva tipa, lahko enostavno prenese okužbo iz enega na drugega partnerja. Nasvet: pri fistingu vedno uporabi rokavice za enkratno uporabo. Če fistaš več partnerjev naenkrat, za vsakega partnerja uporabi nove rokavice.

Hiv se zelo enostavno lahko prenese z injiciranjem drog, v primeru deljenja igle, kot tudi pri snifanju, saj se nosna sluznica hitro poškoduje in začne krvaveti. Tudi pri snifanju uporabi svoj pribor, npr. snif lističe, ki jih lahko dobiš na Drogartu.

KDAJ NA TESTIRANJE?

Testiranje je najučinkovitejše po 6-tih tednih od odnosa. Predhodno testiranje bi namreč lahko prikazalo lažno negativen rezultat.
Priporočamo ti redno testiranje na 3–6 mesecev.

ZDRAVLJENJE / UNDETACTABLE / NEZAZNAVEN

Hiv ni ozdravljiv je pa z zdravili obvladljiv do te mere, da v kolikor je oseba na zdravljenju in ima virusno breme pod 40 kopij na mililiter krvi, temu pravimo nezaznavna raven ali s tujko undetactable, ne prenaša virusa na partnerja.

Več o življenju s hivom  si lahko prebereš na http://kajisces.si/hivp/.