Hepatitisi

Hepatitisi so enostavno povedano virusi, ki napadejo jetra. Poznamo več hepatitisov, v nadaljevanju bomo pa izpostavili hepatitise A, B in C.

Podobno kot velja za ostale spolno prenosljive okužbe, velja enako za hepatitise – pred njimi se lahko pri analnem oz. vaginalnem seksu zaščitiš z uporabo kondomov. Pred hepatitisoma A in B se lahko zaščitiš s cepljenjem. Za vse moške, ki imajo spolne stike z moškimi, je to na voljo brezplačno (več informacij najdeš na http://kajisces.si/seks/cepljenje/).

V nadaljevanju bomo izpostavili še nekatere spolne prakse, pri katerih lahko pride do prenosa hepatitisov:

  • Za hepatitis A je značilno, da se nahaja predvsem v fekalnih izločkih – blatu. Do prenosa tako lahko pride v primeru rinčkanja (rimminga), scat-playa (spolnih igrah z blatom/koprofilija/tudi belgijska čokolada), preneseš ga lahko z enega partnerja na drugega tudi s spolnimi igračami ali fistingom. Če si s kom deliš spolne igrače, jih je smiselno redno čistiti s posebnim dezinfekcijskim čistilom, prav tako se priporoča, da se na dildo za vsako rit natakne nov kondom. Pri fistingu uporabi za vsako rit novo rokavico za enkratno uporabo.
  • Okužba s hepatitisom B se lahko pokaže kot akutni ali kronični hepatitis (vnetje jeter), ciroza in rak jeter, kar je lahko pripelje tudi do smrti. Velikokrat ne povzroči akutnega vnetja in okužba dolga leta ali celo do konca življenja poteka brez zdravstvenih težav, zato se večina okuženih ne zaveda, da so možni prenašalci virusa na druge. Virus B je lahko prenosljiv virus, prenaša se s spermo, krvjo (dovolj je že mikrorana), souporaba osebnega pribora za higieno, zobnih ščetk ipd.
  • Hepatitis C je prisoten predvsem v krvi, zato bodi še posebej pozoren pri fistingu ali souporabi igrač. Velja enako kot v prejšnji alineji. Poleg tega poskrbi, da uporabljaš lubrikant, ki se ga da sproti dozirati iz embalaže; v primeru, da pri seksu sodeluje naenkrat več partnerjev in imate lubrikant v eni, odprti posodi, lahko vanj pridejo sledovi krvi in hitro pride do prenosa okužbe med partnerji.

Hepatitis C se zlahka prenaša s krvjo, tako da v primeru injiciranja vedno uporabi novo, sterilno iglo.