MDMA in ekstazi

V zadnjem času se pojavljajo ekstaziji, ki vsebujejo višjo vsebnost MDMA, včasih tudi več kot 200 mg, kar izredno poveča možnost za zaplete, tudi smrtne. Ker nikoli ne veš, koliko MDMA vsebuje tabletka ekstazija (lahko pa poleg ali namesto MDMA vsebuje tudi kaj drugega ), bodi previden, če se odločiš za uporabo. Začni s polovičko ali še manj (doza MDMA je 1-1,5 mg na kg telesne teže). MDMA povzroča skurjenost po uporabi, ki je pri nekaterih blažja, pri drugih hujša, povezana pa je tudi s tem, kolikšne količine zaužiješ. V vsakem primeru je pomembno, da po uporabi poskrbiš za ustrezen počitek, hrano, spanec in počneš stvari, ki ti pomagajo k boljšemu počutju. Če se počutje ne izboljša in bi se o tem rad s kom odprto in zaupno pogovoril, se lahko obrneš na DrogArt svetovalnico.

 

MDMA je entaktogen/stimulans, ki se nahaja v obliki tabletk (ekstazi) ter kristalov (prahu). Najpogosteje se uporablja oralno, redkeje se snifa.

Učinki nastopijo od 20-60 minut po oralni uporabi ali 5-15 minut po snifanju ter trajajo od 4-6 ur.

Želeni učinki so povečanje energije, občutek notranjega miru, empatija, želja po komuniciranju, izboljšanje zaznave slušnih in taktilnih dražljajev. Med neželene pa spadajo razširjene zenice, povečano potenje, zamegljen vid, nehoteni ritmični gibi zrkel, »zategovanje« ust, povišana utrip in krvni tlak, motnje koncentracije in spomina, depresija.

 

Doza/odmerek 

oralno: 75-125mg (1–1,5 mg na kilogram telesne teže), snifano: 20-50mg

 

Tveganja

Kratkoročna: epileptični napad, možganski edem, serotoninski sindrom, vročinski udar, nespečnost.
Dolgoročna: toleranca, depresija.

Mešanje MDMA z depresorskimi drogami lahko zakrije učinke, kar močno poveča tveganje za predoziranje. Mešanje z MAOI in ostalimi stimulansi lahko privede do serotoninskega sindroma.

V zadnjem času se pojavljajo tabletke z zelo veliko MDMA (200+). Doza MDMA je 1 – 1,5 mg na kilogram telesne teže. To pomeni, da je za osebo, ki npr. tehta 60 kg, doza 60 – 90 mg. 200 ali več mg za marsikoga pomeni vsaj dvakratno dozo, pri kateri se neželeni učinki močno povečajo, lahko pa pride tudi do resnejših zapletov, tudi smrti.

 

Kako lahko zmanjšaš tveganja?

  • Ekstazi lahko vsebuje tudi druge substance, ki so lahko nevarne zdravju, poleg tega ne veš, kako močen je. Zato ekstazi pred uporabo nujno testiraj in najprej zaužij četrtinko/polovico ter počakaj vsaj 1-2 uri, da vidiš, kako močni so učinki.
  • Če se po zaužitju iksa počutiš drugače kot ponavadi ali ne čutiš ničesar, ne povečaj odmerka v upanju, da boš dosegel več pozitivnih učinkov.
  • Ne mešaj z drugimi drogami (vključno z alkoholom), če že, pa bodi pri tem zelo previden.
  • Med uporabo si privošči redne počitke in omogoči telesu, da se ohladi. Pij zadosti, a ne preveč (max 0,5l/uro).
  • Po uporabi poskrbi za dovolj spanca, ustrezno prehrano ter počni stvari, ki prispevajo k boljšemu počutju.
  • Ne uporabljaj prepogosto, saj telo potrebuje nekaj tednov, da nadomesti pokurjene zaloge serotonina.

Bodi previden pri uporabi MDMA, če si na ARV terapiji. V primeru, da imaš predpisan ritonavir (Norvir, Kaletra) ali kobicistat (Rezolstra, Genvoya), obstaja možnost, da ti dve zdravili zaradi delovanja na presnovo zvišata količino MDMA v telesu, zato se raje izogni mešanju z MDMA ali pa vsaj zmanjšaj dozo. Uporabi manj, npr. četrt doze (v primerih močnih ekstazijev je to četrt ali osminka tabletke).  Za druge interakcije preveri na: http://www.hiv-druginteractions.org/checker.