3MMC

3mmc (pri nas znan tudi kot sladoled) po prenehanju delovanja pogosto povzroča zelo močno željo po ponovitvi doze. To pomeni, da se pri uporabi težko ustaviš, telo pa hitro razvije toleranco na učinke 3mmc-ja. Ker je spuščanje lahko zelo neprijetno (depresija in močna nihanja razpoloženja), vse skupaj hitro vodi k vnosu novih, vedno večjih doz, uporaba pa se zavleče dlje, kot je bilo načrtovano (za dan, dva ali še dlje). To za sabo potegne tudi več slabih posledic in težav, hkrati pa poveča možnost, da se odločiš za bolj tvegan seks. Če se odločiš za uporabo, pazi, da imaš še vedno ti kontrolo nad drogo in bodi pozoren, kako vpliva na tvoje počutje in življenje. Če se ti zdi, da ti uhaja izpod nadzora, se lahko o tem pogovoriš tudi v DrogArt svetovalnici.

Je evforični stimulans, ki se pojavlja v obliki kristalov in prahu.

Učinki nastopijo 5-10 minut po snifanju in 20-60 minut po oralnem zaužitju ter trajajo 1-1,5 ure.

Želeni učinki so ugodje, evforija, toplina, sproščenost. Neželeni pa razdražljivost, nemir, suha usta, glavobol, močna bolečina ob snifanju, zelo pospešen srčni utrip in občutek razbijanja srca, zvišan krvni tlak.

 

Doza/odmerek: snifano: 20-80 mg, oralno: 75-175mg
Za pripravo odmerkov vedno uporabi natančno tehtnico.

 

Tveganja

Kratkoročna: poškodbe nosne sluznice, nespečnost, krči in epilepsiji podobni napadi, nekontrolirano redoziranje in uporaba večjih količin od načrtovanih, »crash«, ko učinki popustijo (depresija in močna nihanja razpoloženja), bolečine v prsnem košu, težave s srcem, srčna odpoved, vročinski udar.

Dolgoročna: razjede septuma (nosnega pretina), podhranjenost, odvisnost, nihanja razpoloženja, motnje koncentracije. Obstaja verjetnost, da redna uporaba povzroča bolezni srčnih zaklopk.

Mešanje z ostalimi poživili izredno poveča možnost za zaplete. Prav tako je nevarno mešanje z depresorji (npr. GHB/GBL, alkohol), saj se zakrijejo učinki obeh drog in tako obstaja večja možnost, da zaužiješ preveč.

 

Kako lahko zmanjšaš tveganja?

  • Med uporabo si redno privošči počitek ter vnašaj zadosti tekočine ter vsake toliko časa nekaj pojej (npr. banano ali prehranske dodatke).
  • Ne mešaj z drugimi drogami. Če že, bodi previden in doziraj manj.
  • Če snifaš, uporabi svoj pribor za snifanje in si po snifanju izperi nosnice s fiziološko raztopino.
  • Ne uporabljaj ga, če imaš težave s srcem.
  • Bodi pozoren na svojo uporabo. Če se ti zdi, da je ušla izpod kontrole, si poišči pomoč.

Bodi previden, če si na ARV terapiji in imaš predpisan ritonavir (Norvir, Kaletra) ali kobicistat (Rezolstra, Genvoya). Obstaja možnost, da ti dve zdravili zvišata količino 3mmc-ja v telesu, zato se raje izogni mešanju s 3mmc-jem ali pa vsaj zmanjšaj dozo (npr. na četrt doze) in bodi pozoren na učinke. Za druge interakcije preveri na: http://www.hiv-druginteractions.org/checker.